Cerrahi Ameliyat İpliği İğnesi Nasıl Kullanılır?

Boz Blog

Cerrahi operasyonların ardından sütür iğnelerinin kullanımının doğru olması oldukça elzemdir. Cerrahi ameliyat ipliği kullanımıyla ilgili teknik metodunu bu yazımızda inceleyebilirsiniz.

Cerrahi ameliyat ipliği kullanımı için bilmeniz gereken metotlar altta bahsedildiği şekilde uygulanması sizlere bazı kolaylıklar sağlayacaktır. Öncelikle dikiş atmaktaki amaç hastanın fiziki bütünlüğünün ve vücut fonksiyonlarının eski haline getirilmesidir. Acil vakalarda sıkça karşılaşılan açık yara operasyonlarında çok dikkatli olmak gerekmektedir. Hasta acil servise geldiğinde ‘Hemen dikin’ diyebilir. Ancak acil doktoru her zaman duyguları ile değil aklı ile hareket etmelidir. Yara gerekli tıbbi işlemlerden geçtikten sonra steril bir ortamda dikiş işleminden geçmelidir. Sütür atma işleminden sonra herhangi bir dezenformasyon yaşanmaması adına bu hususlara mutlaka dikkat edilmelidir.

Sütür İğnesi Nasıl Tutulur?

İlk olarak sütür iğnesinin tutulma işlemlerini inceleyeceğiz. İğne tutucusu, kullanılacak iğnenin boyutuna ve kuvvetine uygun olarak dikkatlice seçilmelidir. İğne tutucusunun ucu eğilmiş ve aşınmış ise çenelerin iğne dönüşünde ve iğnenin tutulan gövdesinde hasara neden olabileceği için kullanılmamalıdır. İğne tutucu çenelerindeki nikler veya kusurlar iğneye zarar verir ve mukavemet kaybına neden olur. İğne tutucu çeneleri iğnenin altta resimde gösterildiği gibi arka üst gövdesine güvenli bir şekilde tutturulmalıdır. İğneler sadece iple birleştiği düzleştirilmiş alanın ortasında tutulmalıdır. Bağlantı alanında veya iğne ucunun yakınında tutulmamalıdır.

Düzleştirilmemiş olan iğnelerde, iğne uzunluğunun yaklaşık üçte biri alana yerleştirilmek üzere kavranmalıdır. Tungsten Karpit çene uçları ile kavrama yapılırken aşırı kuvvet uygulanmamalıdır. Çünkü iğne gövdesine zarar verebilir, mukavemet kaybına ve kırılmaya neden olabilir.

Cerrahi İğneler Nasıl Kullanılır?

1- İğnenin dokudan geçişini sağlamak için iğnenin eğriliğini takip eden yönde kuvvet uygulanmalıdır.
2- İhtiyaç duyulan boyutta iğne tercih edilmelidir. Belli bir doku ısırığı için çok küçük bir iğnenin kullanılması bükülmeye yol açabilir.
3- İğne dokuya yerleştirildikten sonra yeniden ayarlanması gerekiyorsa, iğne çıkarılmalı ve tekrar takılmalıdır. İğnenin dokuda bükülmemesi için hiçbir girişimde bulunulmamalıdır.
4- İğneler yaklaşık olarak açık dokunun her iki tarafına ayrı ayrı yerleştirilmelidir. İğne yarayı köprülemek için kullanılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HIZLI ERİŞİM