Sütür Nedir, Ne İşe Yarar, Özellikleri Nedir?

Boz Blog

Sütür, cerrahi işlem sırasında bozulan doku bütünlüğünün sağlanması ve meydana gelen kanamaların kontrolü amacıyla kullanılan materyaldir. Bu yazımızda sütür hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz.

Sütür nedir? Sütür nasıl kullanılır?

Uygun sütür seçimi yaranın biyolojik yapısı ve anatomik lokalizasyonuna göre değişiklik gösterir. Sütür atmak 4000 yıldır insanlar tarafından uygulanan bir cerrahi işlemdir. Güney Amerika’lı Kızılderililer savaş karıncalarının kafalarını bir kerpeten gibi kullanmışlarak sütür atmak işlemi uygulamıştırlar. Antik Yunanlılar bilenmiş kemiklere bağlanan atkuyruğunun kıllarından faydalanmışlardır. Geçmişten günümüze gelen 4000 yıldır kullanılan bu cerrahi malzeme hala tıbbi cerrahi müdahalelerin vazgeçilmez unsurudur. Teknolojik imkanların artması ile günümüzde sütürler çok daha ergonomik yapıya kavuşmuştur.

Cerrahi kesiler en iyi ve en kolay sütür ile kapatılır. Sütür için gerekli malzemeler basitçe iğne, iplik ve cerrahi enstrümanlardır. Portegü, makas ve penset sütür kullanımı için yeterli aletlerdir. Bu yazımızda aletlerden bahsetmeyeceğiz. Sütür kullanım aletleri için gerekli malzemeler ve aletlere ait inceleme yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Uygun sütür materyallerinin seçimi, dermatolojik cerrahide başarı elde etmenin temel anahtarıdır. Bu seçimde, yapılacak işlemin tipi, lokalizasyonu ve dermatolojik cerrahın deneyimi önemli faktörlerdir. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde iplik iğne ile birleştirilmiştir. Böylece ipliğin iğnenin arkasında ikiye katlanarak tümsek oluşturması ve daha fazla doku hasarına neden olması engellenmiştir.

Sütür Malzemeleri

I. Sütür İğnesi

Cerrahi iğnelerin üç ayrı bölgesi bulunmaktadır. Bunlar uç, gövde ve sap bölümüdür. İğneler uçlarına göre de sınıflandırılmaktadır.

  • 1-sivri-uçlu-taper-point
    Sivri Uçlu
    Taper Point
  • 3-Square-Body-sütür-iğnesi
    Kare Gövdeli
    Square Body
  • 2-blunt-sütür-iğnesi
    Körelmiş Uçlu
    Blunt
  • 4-reverse-cutting-sütür-iğnesi
    Ters Kesim
    Reverse Cutting
  • 5-Diamond-sütür-iğnesi
    Elmas Uçlu
    Diamond
  • 7-Spatula-sütür-iğnesi
    Spatula Uçlu
    Spatula
  • 6-inside-cutting-sütür-iğnesi
    İç Kesimli
    Inside Cuttting
  • 8-Lancet-sütür-iğnesi
    Neşter Uçlu
    Lancet
  • 9-CC-Needle-sütür-iğnesi
    CC İğne
    CC Needle
  • 10-tapper-cutting-sütür-iğnesi
    Sivri Kesim
    Tapercutting
  • 5-Diamond-sütür-iğnesi
    Biyopsi İğne
    Trocar
  • 12-Square-Body-Tapercutting-sütür-iğnesi
    Kare Gövde Sivri
    Square Body Tapercutting

Dermatolojik cerrahide genellikle keskin iğneler kullanılır. Ters keskin iğneler derinin ince, yırtılabilir olduğu yerlerde daha güvenle kullanılabilirler. İğnelerin gövde bölümü (yaklaşık orta 1/3) portegü tarafından tutulan bölümdür. Yuvarlak, oval veya üçgen kesitli olabilir. İğnelerin iplik ile devam eden son 1/3 bölümü yumuşak ve hassas bir bölgedir. Bu bölgenin portegü ile tutulmaması gerekir.

İğneler bir çemberin yay parçası şeklindedir. Bu yay parçası çemberin ne kadarlık bölümünü kaplıyor ise o şekilde isimlendirilirler. Örneğin yarım çember ½ (daha çok iç sütürlerde kullanılır), dörtte biri ¼ ve 135 derecelik açıyı kapsıyor ise 3/8 olarak adlandırılırlar.

  • 1-cerrahi-sütür-iğne-açıları-şekilleri
    1/4 Çember
  • 2-cerrahi-sütür-iğne-açıları-şekilleri
    3/8 Çember
  • 3-cerrahi-sütür-iğne-açıları-şekilleri
    1/2 Çember
  • 4-cerrahi-sütür-iğne-açıları-şekilleri
    5/8 Çember
  • 5-cerrahi-sütür-iğne-açıları-şekilleri
    J Şekil

II. Sütür İpliği

İplikler basitçe iki büyük gruba ayrılır;

Emilebilir sütürler adından anlaşılacağı gibi doku içerisinde absorbe edilirler. İpliğin türüne göre bu emilme süresi değişir. Emilmeyen olanlar ise doku tarafından emilemezler.

İplik için ikinci bir ayırım monofilaman ve multifilaman olmasıdır. Monofilaman iplikler tek iplikçik içerir iken multifilamanlar çok iplikçik içerirler ve örgülüdürler. Multifilaman iplikler ile yapılan düğümler daha sağlam olur kolay çözülmez. Ancak doku reaksiyonları ve mikrobiyal kolonizasyon oluşturma riskleri daha fazladır.

İplerin çapları ve gerginliğe dayanıklılıkları standardize edilmiştir. Özellikle çapları “0=sıfır” sayısına göre hesaplanır. Sıfır sayısı arttıkça ip incelir. Sütür incelik ve kalınlıkları hesaplanırken iki farklı ölçü birimi vardır. Biri Amerikan Farmakopesi diğer Avrupa Farmakopesi’dir.

Sütürler, çok geniş kullanım alanlarına sahiptirler. Gastrointestinal cerrahi, jinekoloji, üroloji, oftalmik cerrahi, ortopedi, pediyatrik cerrahi, doku kapama intrakutanöz, subkutanöz, abdominal duvar kapama, plastik cerrahi, pediyatrik kardiyovaskular dokular gibi bir çok alanda sütür kullanımı gerçekleştirilebilir.

Sütür Çeşitleri

Boz Tıbbi’nin üretimini gerçekleştirdiği tüm ameliyat iplikleri geniş kullanım alanlarına sahiptir. Altta sıraladığımız ameliyat ipliklerini tek tek inceleyebilir, ihtiyacınıza yönelik sipariş talebini oluşturabilirsiniz.

Emilebilir Ameliyat İplikleri

GLIKOSORB

Poli Glikolik Asit (PGA)

MONOKAPROL

Poli Glikolid Kaprolakton (PGCL)

PLAIN CATGUT

Emilebilir Cerrahi Sütür

GLIKOLAK

Poli Glikolid Laktid Asit (PGLA)

POLIDIOX

Polidioksanon (PDO)

CHROMIC CATGUT

Emilebilir Cerrahi Sütür

FASTSORB

Poli Glikolik Asit (PGA)

FASTLAK

Poli Glikolid Laktid Asit (PGLA)

Emilmeyen Ameliyat İplikleri

SILK | İPEK

Doğal İpekten Emilmeyen Sütür

MONOWIRE

Emilemeyen Paslanmaz Çelik Tel Sütür

POLISIL

Silikon Kaplı Örgülü Polyester (PET)

MONOFLORID

Poliviniliden Difluoride (PVDF)

MONOTEF

Politetrafloroetilen (PTFE)

Antibakteriyel Emilebilir Ameliyat İplikleri

GLIKOSORB PLUS

Poli Glikolik Asit (PGA)

MONOKAPROL PLUS

Poli Glikolid Kaprolakton (PGCL)

GLIKOLAK PLUS

Poli Glikolid Laktid Asit (PGLA)

Boz Tıbbi, 70 yıllık tecrübesiyle tıbbi malzeme üretiminde Türkiye’de bir çok ilklere imza atmıştır. Sahip olduğu üretim ve pazarlama tecrübesiyle Türkiye’de imal edilen ürünlerini tüm dünyaya ulaştırmaktadır. Ameliyat ipliği siparişlerinizi buraya tıklayarak talep edebilirsiniz. Satış ve pazarlama departmanımız isteklerinize ve sorularınıza cevap vermekten büyük memnuniyet duyacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HIZLI ERİŞİM